AGENDA

De Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie (WTKG) organiseert zowel interessante bijeenkomsten als excursies. Hieronder volgt een overzicht van het programma.

BIJEENKOMSTEN

  • 19-01-2019 - Winterbijeenkomst, Rotterdam: Deze bijeenkomst wordt gehouden in het Natuurmuseum te Rotterdam. Meer informatie volgt later.
  • 13-04-2019 - Voorjaarsbijeenkomst en ALV, Tilburg: Deze bijeenkomst, waarin ook de Algemene Ledenvergadering plaatsvindt, wordt gehouden in Natuurmuseum Brabant te Tilburg.
  • 01-06-2019 - Zomerbijeenkomst, Hellevoetsluis: Deze bijeenkomst wordt tezamen gehouden met de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren in Historyland te Hellevoetsluis. Meer informatie volgt later.

VERENIGINGSDAGEN IN NATURALIS

Enkele jaren geleden zijn de Nederlandse Malacologische Vereniging en de WTKG begonnen met maandelijkse verenigingsdagen in Naturalis. Deze vinden plaats op zaterdag. In het begin organiseerden beide verenigingen activiteiten zoals presentaties en determineerbijeenkomsten voor een bepaalde diergroep of locatie. De belangstelling van WTKG leden was matig en er zijn al een tijd geen specifieke WTKG activiteiten meer.

De NMV heeft een actief groepje mensen dat maandelijks thema’s bedenkt, meestal een groep Europese mollusken, waarover een presentatie wordt gegeven en mensen materiaal meenemen ter determinatie. Er komen meestal zo’n 30 mensen, waarvan een deel aan de georganiseerde activiteit deelneemt en anderen in groepjes hun eigen ding doen. Het is een goede gelegenheid mensen te ontmoeten en opinies te zoeken over moeilijk materiaal.

Officieel is de WTKG nog steeds deel van de organisatie dus kunnen WTKG leden altijd deelnemen. Er zijn vooral mensen die aan mollusken werken, maar er is geen enkele belemmering voor anderen om naar bijv. haaientanden te kijken. Het is wel verstandig om dat met elkaar af te spreken. Er zijn vrijwel altijd mensen aanwezig die ook het een en ander over fossiele mollusken weten. In principe is er gelegenheid voor een meer gestructureerde activiteit rond fossielen, in de vorm van een presentatie of specifieke determinatie-sessie. Dit graag overleggen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., die WTKG-contactpersoon voor deze dagen is. 

De verenigingsbijeenkomsten zijn eens per maand op zaterdag van 10.00 – 16.30 uur. Aangezien Naturalis verbouwd wordt zijn de bijeenkomsten tijdelijk in het Botanie gebouw van Naturalis, Nieuwenhuizenweg 19, 2314 XP Leiden. De ingang van dit gebouw is om de hoek aan de Harteveltweg 7, 2314 XX, Leiden. Bij het gebouw is gratis parkeergelegenheid en het ligt op loopafstand van NS station Leiden Lammenschans. In het gebouw is geen restaurant, dus neem uw eigen lunchpakketje mee. Koffie en thee zijn gratis te verkrijgen.

Voorafgaand aan een bijeenkomst wordt het thema met bijbehorende documentatie per e-mail opgestuurd. Nog niet op de mailinglijst? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de website van de NMV is meer informatie en een overzicht van de geplande bijeenkomsten te vinden: spirula.nl/verenigingsdagen.

EXCURSIES

Alle excursies zijn onder voorbehoud en alleen toegankelijk voor leden. Meer informatie over deze excursies is te verkrijgen via geologisch secretaris Jef de Ceuster. Meldt u hier aan als lid als u mee wilt. Deelname aan een excursie verplicht tot naleving van het excursiereglement.

Fotoverslagen van onze excursies zijn hier te bekijken. Een foto-impressie en informatie van onze excursies in het algemeen is de vinden vinden via deze pagina.

Excursieprogramma 2018

Voorjaarsexcursies 
Zondag 18 februari – Rumst 10
Zondag 11 maart – Rumst 11
Vrijdag 23 maart – Oligoceen streek Leuven - Tienen
Zondag 15 april – Kruibeke 4  - Geannuleerd
Zondag 15 april Rumst 11bis
Zondag 29 april – Strandexcursie Banjaardstrand - Geannuleerd
Zondag 6 mei – Rumst 12
Zaterdag 19 tot maandag 21 mei – Excursie Cap-Blanc-Nez Geannuleerd
Zondag 10 juni – Rumst 13 + museum Rupelklei
Zondag 24 juni – Rumst 14

Najaarsexcursies 
Zondag 26 augustus – Rumst 15
Zondag 9 en/of 16 september - Borgloon - Zanden en mergels Oude Biezen, Oligoceen.
Zondag 23 september – Rumst 16
Vrijdag 12 oktober – Oligoceen streek Leuven-Tienen
Zondag 21 oktober – Kruibeke 5 - Geannuleerd
Zondag 11 november – Rumst 17 - Geannuleerd

TRG EN WERKGROEP GEOLOGIE EXCURSIES

Leden van de WTKG kunnen deelnemen aan excursies van de Werkgroep Geologie van het KZGW en van de Tertiary Research Group (TRG). Voor informatie over excursies en bijeenkomsten van de Werkgroep Geologie kunt u terecht op www.werkgroepgeologie.nl. Informatie over de Tertiary Research Group is te vinden op www.trg.org.