volg ons op facebook
      Laatst bijgewerkt: 05-Sep-2015

50 jaar WTKG

Overzicht viering laatste lustrum

 

VARA'S "VROEGE VOGELS" OP BEZOEK, MET ONZE LEDEN VAN HET EERSTE UUR.

 
 

Mede ter gelegenheid van ons lustrum heeft VARA's Vroege Vogels aandacht besteed aan onze vereniging. Op locatie bij de Stemerdinkbrug, waar het allemaal begon, werd door onze leden van het eerste uur andermaal een boring gezet. In deze reportage hoort onze "oude knarren" tekst en uitleg geven over onze vroegste geschiedenis. Een ander verslag over deze ontmoeting verscheen in de Trouw van 29 juli 2013.

Klassieke vindplaats Stemerdinkbrug

18-20 mei (eventueel tot 26 mei) 2013 - Zuid Engeland

 

De laatste "Afzettingen" van dit jaar zal een feestelijk jubileumnummer zijn, geheel in kleur!

Bracklesham in West Sussex en Barton on sea in Hampshire zijn bekend vanwege de eocene fossielen die daar (alhoewel niet en masse) te vinden zijn. Beide vindplaatsen zijn Sites of Special Scientific Interest (SSSI), wat betekent dat ze wettelijk beschermd zijn! Er mag dus niet gegraven worden!

Bracklesham - West Sussex
De vindplaatsen voor de kust van Bracklesham zijn bij laag tij bereikbaar. Het zijn goede plekken om fossielen te verzamelen (al kunnen we pech hebben indien de afzettingen bedekt zijn met zand). Merendeels zijn het dezelfde soorten schelpen die je bij elkaar vindt, zoals Venericor en Turritella, maar je kunt er ook haaientanden, roggentanden, visbotten en -wervels vinden, alsook nummulieten. Schelpen die nogal breekbaar zijn kunnen het best met sediment en al verpakt worden meegenomen. Er is een parkeerplaats vlakbij het strand en de afzettingen zijn niet al te ver lopen hiervandaan.

Barton on Sea - Hampshire
Tussen Highcliffe en Milford on sea bevinden zich kleiïge, modderige kliffen van 35 meter hoog. Al mag daar dus niet in gegraven worden, de door regen en zee uitgespoelde fossielen kunnen vanaf het oppervlak verzameld worden. Meer dan 600 soorten schelpen zijn hier al gevonden, de meeste kleiner dan drie centimeter, de grotere meestal gebroken. In veel schelpen zit echter een ijzerverbinding die later kan gaan roesten waardoor gastropoden nogal eens uit elkaar barsten. Zeldzamere vondsten zijn onder andere haaientanden, vistanden en otolieten, schild-padresten, koralen, krabben, zee-egels en fossiel hout.

Overnachten
Vanaf Dover is het 210 km rijden naar Bracklesham waar we hebben overnacht.

Meer informatie op deze websites
http://www.dmap.co.uk/fossils/
http://www.ukfossils.co.uk/hampshire.htm
http://www.discoveringfossils.co.uk/locations_se.htm (ook als pdf's te downloaden)

FOTOVERSLAG

21-23 juni 2013 - Zuid Limburg

 

Bezoek aan een zilverzandgroeve bij Heerlen (Mioceen), het Krekelbos bij Schin-op-Geul (Oligoceen), de prehistorische vuursteenmijn bij Rijckholt en de Krijt-Paleogeengrens in de Geulhemmer grot.

FOTOVERSLAG

7-15 september 2013 - Graafactie Miste

 

De jubileumexcursie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de WTKG heeft plaats gevonden in het buurtschap Miste, nabij Winterswijk. Op een nieuwe locatie zijn aan de hand van boringen, op een diepte van 4,50 meter onder het maaiveld, fossielrijke zanden aangetroffen. Uit de alom bekende fauna uit het Mioceen Hemmorien zijn al meer dan 500 soorten mollusken en vele andere fossielen bekend. Voor de graafactie wordt een grote ontsluiting gegraven waar het zand met zeven gespoeld kan worden.

Bij deze graafactie heeft Vroege Vogels radio en TV opnamen gemaakt. De uitzendingen zijn hier te beluisteren en te zien:

VARA Vroege Vogels - radio (8 sep)
VARA Vroege Vogels - tv (10 sep)

Meer informatie over Miste:
Fotoverslagen eerdere Miste graafacties 2003 / 2004
Klassieke vindplaats Miste

FOTOVERSLAG

 

2 NOVEMBER 2013 - WORKSHOPDAG - GROENE POORT BOXTEL

 

De WTKG heet niet voor niets Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie. Daarom werd een workshopdag gehouden in Oertijdmuseum de Groene Poort. Diverse leden van onze vereniging hebben een workshop verzorgd. De workshops bestonden uit een kort theoretisch deel, gevolgd door een langer praktisch deel, waarbij de theorie direct in de praktijk gebracht werd.

REPORTAGE

 

14 DECEMBER 2013 - VIERING 50 JARIG BESTAAN - NATURALIS LEIDEN

 
 
De ontwikkeling van Europese landschappen en biota in het Tertiair en Kwartair

Onze vereniging heeft een symposium georganiseerd als afsluiting van het jubileumjaar. Deze bijeenkomst vond plaats op zaterdag 14 december 2013 in het auditorium van Naturalis in Leiden. Tijdens het symposium zijn twee dikke publicaties (Cainozoic Research en een jubileumnummer van Afzettingen) gepresenteerd en aan de aanwezige leden uitgereikt.
Op 24-11-2013 is ons tijdschrift Cainozoic Research op twee pallets bezorgd bij onze eindredacteur Arie Janssen. Meer hierover op onze facebook pagina.

FOTOVERSLAG