volg ons op facebook
      Laatst bijgewerkt: 29-Sep-2012

geologische software

Op deze pagina worden diverse software pakketten besproken die u kunt gebruiken voor uw geologie hobby. De meeste software is shareware of freeware. Voor shareware betaalt u voor een licentie, in het tweede geval is het programma geheel gratis. In alle gevallen zijn het functionele en werkende softwarepakketten. Vaak is shareware slechts een beperkte tijd volledig te gebruiken en treden er na een bepaalde proeftijd beperkingen op. Of u kunt de basisfuncties van het programma gebruiken en krijgt extra opties bij het aanschaffen van een licentie.

De WTKG en/of zijn vertegenwoordigers zijn niet aansprakelijk voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van deze software en bieden ook geen ondersteuning voor gebruik. Daarvoor moet u bij de fabrikant of auteur zijn.

Alle software is getest onder Windows 7 en is in het Engels.


Twee keer dezelfde kust bij de kliffen te Dover: Bij hoog water (boven) en laag water (onder).

WXTide32 (Getijden)

Stel u gaat fossielen zoeken op het strand dan wilt u graag weten of het hoog of laag water is. Natuurlijk kunt u bij een nationale maritieme dienst op het internet te rade gaan, maar meestal gaan de verwachtingen niet verder dan een paar dagen of hooguit een paar maanden. Vervelend als u een vakantie wilt plannen en extreem laag water nodig heeft. Of stel dat u een trip plant, dan is het prettig om vooraf te weten wanneer u terug moet om niet ingesloten te worden bij de kliffen. Het is al vervelend dat u natte voeten kijgt, maar nog vervelender is dat het water nog een paar meter doorstijgt en u geen kant meer op kunt ...


Screen van het programma. Klik op de afbeelding voor een voorbeeld van tekst uitvoer.

Het programma WXTide32 kan veel van die problemen voorkomen. Zolang als u uw trip plant tot aan het jaar 2037 kunt u hier goed mee uit de voeten. Wereldwijd kunt u kiezen uit 9.500 kustplaatsen, havens en strandlocaties. Maar wees erop bedacht dat het programma slechts de verwachtingen berekent, zonder dat het rekening houdt met opzet van het water. Met bijvoorbeeld een noordwester storm wordt er veel water de Noordzee ingestuwd. Meer water dan dat er via Het Kanaal weer uit kan stromen. Dit leidt in de zuidelijke Noordzee tot een grote hoeveelheid opgestuwd water, zowel bij eb en vloed. Omgekeerd geldt natuurlijk ook: bij een stevige zuidenwind zal eb en vloed lager uitvallen. Het programma werkt onder Windows.

Downloads:
WXTide32
Homepage auteur
Licentiekosten: gratis (freeware)
extra's: hoge resolutie kustlijnen


Kuststations in de zuidelijke Noordzee.
 

Time Scale CREATOR

Met dit programma kunnen gedetailleerde stratigrafische tabellen gemaakt worden. Er zijn twee uitvoeringen, de standaard versie die gratis is en een pro-versie. De pro versie biedt meer datasets. Wanneer u zelf datasets maakt, dan kunt u deze wel in het programma afbeelden, maar niet opslaan. Deze optie bij eigen datasets is alleen beschikbaar in de pro-versie. Maar met het maken van screendumps en deze vervolgens aan elkaar plakken in een fotobewerkings pakket kunt u een hoop geld besparen.
Om het programma te kunnen gebruiken moet u ook Java installeren op uw computer.


Hoofdmenu met verschillende aanwezige datasets.

Downloads:
Time Scale Creator
Homepage + handleidingen
Licentiekosten basis: freeware
Licentiekosten pro: vanaf $ 500,00 per jaar
Noodzakelijke andere downloads: Java runtime.


Voorbeeld met de stratigrafische tabel van het Kwartair aangevuld met de de regionale stratigrafie van NW-Europa, zeespiegel niveau en Milankovitich-data. (klik op de figuur voor details)
 

Polito

Polito is een gratis (freeware) softwarepakket om lithostratigrafische diagrammen te maken. Hiermee kunt u diepteboringen in de ondergrond analyseren. Veel boringen zijn het verleden door de WTKG onder meer in de omgeving van Winterswijk gemaakt en gepubliceerd in ons voormalig tijdschrift "Mededelingen". U kunt de gegevens van deze boringen en andere boringen invoeren in dit programma om deze visueel aanschouwelijk te maken. De opeenvolgende laagpaketten en samenstelling en aard van de laagpakketten worden dan in een keurig schema weergegeven. Om het programma te gebruiken moet ook de programmeertaal Python worden geïnstalleerd. Het programma Polito werkt onder alle besturingssystemen (Windows, Linux, Unix, e.a.).


Voorbeeld van een boring met fictieve gegevens.

Downloads:
Polito
Homepage
Licentiekosten: freeware
Noodzakelijke andere downloads: Python

 

Klik op de afbeelding voor een draaiende globe.

celestia

Celestia is een multifunctioneel planetarium programma. Voor dit programma hebben wij op onze site een serie paleogeografische kaarten beschikbaar waarmee u fotorealistische roterende globes kunt maken op uw computer. De globes tonen dan de aarde voor een bepaalde tijd met de land en zee verdeling in het verre verleden. Er zijn kaarten beschikbaar van de laatste 65 miljoen jaar; het tijdvak waar binnen onze vereniging actief is.

Meer informatie en downinstructies.