volg ons op facebook
      Laatst bijgewerkt: 26-Aug-2011

 

Paleogeografische kaarten

Paleogeografische kaarten zijn een soort geologische kaarten welke een reconstructie geven van hoe de aarde er in het verleden uitzag. Op dit moment hebben we beschikbaar een uitgebreide wereldkaartenset van de laatste 65 miljoen jaar. Deze kaarten kunt u downloaden en u kunt daarmee zelf draaiende globes op uw PC of Mac maken met behulp van de geadviseerde software.
Daarnaast is er een kaartenset beschikbaar over de ontwikkeling van Nederland gedurende de laatste 6.500 jaar. Veel plezier.

 

wereldkaarten

In vroeger tijd lagen de continenten op een andere plaats dan we tegenwoordig gewend zijn. Door de tijd heen zijn de continenten verschoven, zeeën en oceanen zijn verdwenen of juist breder en dieper geworden. Op de kaarten laten we de positie van de continenten zien gedurende de laatste 65 miljoen jaar: de tijdspanne waarin de WTKG actief is. Per 5 miljoen jaar is bijvoorbeeld de positie van ons land op de kaarten terug te zoeken en kunnen we ontdekken dat we vroeger veel zuidelijker lagen, ja zelfs tegen de tropische zone aan. Bovendien was het veel warmer op aarde. Daarom ook vinden we in de ondergrond van ons land op enkele plaatsen vele fossielen van organismen die tijdens hun leven de tropische wateren bevolkten. Ons land lag afwisselend boven zeeniveau of er juist onder.

In de tabel staan vier kaarttypen:

  • Ligging van continenten
  • Wereldkaarten
  • Globes
  • Klimaatkaarten
 
Ligging van Continenten

De kaarten tonen waar de continentale platen zich bevonden (blauwe lijnen, B), de grenzen van de huidige kustlijnen zijn met groen aangegeven (A) en met paars (C) is op de oceaan bodem de plaats weergegeven van de onderzeese bergruggen. De kaarten zijn afzonderlijk op de vragen, maar er is ook een animatie beschikbaar waarop de continentale drift goed te volgen is.

Genereert met PlateTracker: Paleomap project

 
Wereldkaarten

Een selectie natuurgetrouwe reconstructies van wereldkaarten voor diverse tijdstippen. Deze serie kaarten laat zien hoe de aarde er vanuit de wereldruimte eruit gezien zou kunnen heb- ben. We hebben de wolken weggelaten om u een vrij uitzicht te geven.

Bron: Ron Blakey/Northern Arizona University

 
Globes

Door de kaarten van Blakey te projecteren op een globe kunnen we de positie van de conti- nenten en de zeeën zien op de werkelijke plaats op aarde. Deze globe kunnen we dan vanuit elke gewenste hoek bekijken. In dit voorbeeld (rechts) hebben we als positie 52N en 5E gekozen, dat is de huidige plaats van Nederland.
Het is ook mogelijk om zelf paleo-wereldbollen te maken die van alle zijden te bekijken is op de computer. Klik voor een voorbeeld op de afbeelding links om het filmpje te downloaden of af te spelen.

Bron: Ron Blakey/Northern Arizona University

 
Klimaatkaarten

Klimaatkaarten met de positie van continenten en wereldzeeën uit de collectie van Scot Sco- tese. Een toelichting voor deze kaarten staat <hier>.

Bron: Paleomap project www.scotese.com

Alle kaarten mogen vrij gebruikt worden, mits de bron genoemd wordt en mits er een duidelijke verwijzing naar www.wtkg.org bijstaat.

 
 
Beschikbare kaarten

De getallen in de tabel hieronder geven de ouderdom in miljoen jaar aan.

 
Ligging Continenten
wereldkaarten
globes
klimaatkaarten
 
Zelf paleo-globes maken

Voor de series 'ligging van continenten' en 'wereldkaarten' hebben we een speciale kaartenset beschikbaar waarmee eenieder zelf roterende globes kan maken. Daarvoor is ook een 3D-Viewer nodig. De kaarten en de gratis 3D-viewer (Celestia) zijn vanaf deze site te downloaden. Een noodzakelijke setup voor gebruik in Celestia is bijgesloten. Lees voor gebruik ook eerst de instructies van de <leesmij.txt> bestanden. Het bestand is gezipt en gebruik hiervoor bijvoorbeeld winzip om het bestand uit te pakken.
Celestia is een uitgebreid planetarium programma waarmee u niet alleen eigen wereldbollen van de aarde kunt projecteren, maar ook van alle andere planeten en hun manen in het zonnestelsel. Alles in een fotorealistische weergave zoals diverse ruimteschepen het gefotografeerd hebben. Maar ook themakaarten, zoals geologische of topografische kaarten. Het programma is geheel gratis en eenvoudig in gebruik. Het is wel Engelstalig.

Voorbeeld van een andere planeet met behulp van Celestia: Mars.
Links astrogeologisch, rechts normaal.

Downloads

Celestia
Ligging van continenten
Wereldkaarten
Extra: Ouderdom oceaanbodem

 
 

Paleogeografische kaarten van Nederland

Deze reeks paleografische kaarten laat de ontwikkeling van Nederland gedurende laatste 6500 jaar. BP betekent Before Present en 6500 BP komt dus overeen met 4500 v.Chr. AD is na Christus, dus gerekend vanaf het begin van de jaartelling. De kleuren op de kaart verwijzen naar de soort afzettingen welke op de legenda verklaard worden.

Klik op de kaart voor een groter formaat.

Bron: http://www.geo.uu.nl