volg ons op facebook
      Laatst bijgewerkt: 3-Jun-2017

 

WTKG Events

Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie
Determinatiedag fossiele visresten

Op 11 november 2017 organisteert de WTKG een determinatiedag voor fossiele visresten uit het Tertiair en Kwartair van de Benelux in het Oertijdmuseum te Boxtel. Niet-leden van de WTKG kunnen ook deelnemen aan de determinatiedag, maar dienen daarvoor wel toegang tot het museum te betalen. Datzelfde geldt voor aanhang van de WTKG-leden.

Dit event ontstond in de Facebookgroep van de WTKG. Verschillende pogingen om onbekende botten van grotere beenvissen te determineren via dit medium verliepen niet erg succesvol. Het is altijd moeilijk om via foto’s determinaties uit te voeren. In de hand of met behulp van een binoculair bereikt men meer duidelijkheid. Daarom werd door het bestuur van de WTKG beslist om daar een determinatiedag van te maken met als onderwerp vondsten van been- en kraakbeenvissen. Speciale aandacht zal besteed worden aan de determinatie van fossiele vondsten van ‘GROOTE’ beenvissen, zoals maanvis, zwaardvis, zeilvis en tonijn. Vaak zijn dit slecht herkenbare fossielen. Ter illustratie van dit soort vondsten volgen enkele foto’s. Heeft u ook dergelijke stukken in uw collectie? Breng ze dan mee naar de determinatiedag!

De determinatiedag biedt:
- Overzicht van fossielen van grote beenvissen uit collecties van de leden;
- Lezingen door experts (zie onderaan voor details);
- Een determinatieteam is de hele dag aanwezig.


 


Lezingenprogramma

Elke lezing duurt een half uur.

11.00: Raymond van der Ham: Maanvissen in een stroomversnelling?

12.00: Mark Bosselaers: De verzameling maanvisfossielen van het KBIN.

13.00: Jef De Ceuster: Maanvissen en draakvissen uit het jong-mioceen van Borsbeek (Antwerpen).

14.00: Fritz von der Hocht: Bergung (Ausgrabung) eines Carcharocles subauriculatus (AG., 1839) Zahnes aus Uffhofen im Mainzer Becken.

15.00: Victor van Hinsbergh: Otolieten: vingerafdruk van recente en fossiele vissoorten.

16.00: Thomas Reinecke: Teeth and gill rakers of the Cainozoic basking sharks Keasius and Cetorhinus (Cetorhinidae, Lamniformes).