volg ons op facebook
      Laatst bijgewerkt: 25-Mrt-2016

 

FOTOverslag RUMST (BelgiË)
2016-03


Panorama van de groeve te Rumst (België). Gezocht werd in het nieuwe deel van de groeve in het N-E kwadrant. In het S-W kwadrant is het oude
deel van de afgegraven groeve te zien. (foto: Ton Lindemann).
 

Plaats van de excursie
Op 20 maart 2016 was er een druk bezochte excursie naar de Boomse klei in de groeves bij Rumst te België.

De Boomse Klei, ook wel Rupelklei, behoort tot de lithostratigrafische Formatie van Boom uit het Rupelien (33,9 - 28,4 miljoen jaar oud/Afzettingen van Rupel) een onderdeel van het Vroeg-Oligoceen. Het komt voor het het oosten van Nederland en in België. De klei is genoemd naar de Belgische plaats Boom ten zuiden van Antwerpen. De Boomse Klei ligt onder de Zanden van Edegem en boven de Zanden van Ruisbroek. De afbeelding rechtsonder geeft een globaal profiel van de regio.

Al in de 14e eeuw waren hier al steenbakkerijen. Gedurende de modernere tijd lagen in deze vele steenfabrieken aan de rivier de Rupel, waarna ook het Rupelien genoemd is. Via deze rivier werden vele bakstenen afgevoerd.

Het zijn vooral fossiele schelpen en slakken die in de Boomse Klei gevonden worden. Hoger in de groeve wordt ook Mioceen aangetroffen en met name daar kunnen ook haaientanden worden gevonden.

 

 

 

 


1

2

3

1 Overzicht groeve regio:
A; nieuwe ontsluiting
B; oude groeve (S-W kwandrant hierboven).
C: oude putten onder water.
(Informatiepaneel Watertoren).

2 Steenfabrieken met op de voorgrond de Rupel
(Museum Rupelklei).

3 Stratigrafisch profiel (klik op de afbeelding voor groter formaat)
(Museum Rupelklei).

     
  FOTO'S VAN DE EXCURSIE TOELICHTING
 

 


Foto's: Ton Lindemann; Sylvia Verschueren.
(copyright: Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie)

20 Deelnemers verzamelden zich in de ochtend bij het Museum Rupelkei voor een eerste kennismaking over de klei, historie en fossielen welke er zoal gevonden zijn.
Daarna naar de watertoren aan de rand de groeve voor het uitzicht over de ontsluiting en de laatste veiligheids instructies.
In de groeve ging ieder zijn eigen weg en er zijn leuke fossielen gevonden.