volg ons op facebook
      Laatst bijgewerkt: 10-Aug-2014

 

Fotoverslag graafactie miste brethouwer
2013-09


Locatie van de ontsluiting.
FOTO'S VAN DE EXCURSIE TOELICHTING  

 

Eerst werd met grondboren de juiste locatie bepaald Daarna kon er gegraven worden. Er werd een kuil van 15x25x5 m gegraven. De werkzaamheden in vogelvlucht. Het profiel met maatstok. De grens van het keileem en het Mioceen.<br/> Interview door VARA's Vroege Vogels.<br/> Water wordt ingelaten om te zeven. Maagdelijke hopen sediment liggen te wachten. De inschrijvingstafel. Aankomst van zoekers worden opgewacht door de TV. Klaar voor de .... .... start. Dan het werk. Staat iedereen erop? In goede moed .... .... wordt er .... .... gewerkt. Zeven, emmers en kruiwagens vullen. Het gaat niet altijd even gemakkelijk. Soppen en .... .... spoelen. De TV-ploeg vermaakt zich best. De sloot .... .... verandert langzaam .... .... in een modderbad. Het modderbad ontwatert. Gemak dient de mens. En we gaan maar door .... .... soppen .... .... en zeven. Ik mocht vroeger .... .... zo niet thuiskomen! Het zand wordt weggespoeld .... .... en het residu gaat mee naar huis. Groot waterballet .... .... Door overvloedige regen. De bagger. Eenzaam en verlaten. Ook hier: kampioenschappen paalzitten! Door de week kon er met zeeftafels gewerkt worden .... .... als een slaaf van het sediment. Maar dan .... .... is er .... .... koffie! Onze meest trouwe bezoeker kwam altijd schooieren. De productie lekt uit. Oh, .... .... kom er eens .... .... kijken .... .... wat ik allemaal .... .... gevonden heb! Als alles verspoeld is, resten de typische Miocene keien.

Foto's: Rob Buiter, Martin Cadee, Ewald Gartner, Lex Kattenwinkel, Bram Langeveld, Ronald Pouwer, Marleen Schouten, Sylvia Verschueren.
(copyright: Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie)

Hiernaast een Fotoverslag van het WTKG 50-jubileum. Voor het jubileum is gekozen voor een Miste opgraving gehouden in september 2013. Ruim 130 deelnemers kwamen er opdagen voor deze actie. De put werd in december 2012 opgemeten en op 2 september 2013 gegraven. Van 7 t/m 15 september kon er worden gezeefd.
Deze activiteit heeft veel publiciteit opgeleverd van radio, tv en locale pers. VARA's Vroege Vogels was erbij voor een radio - en tv-verslag. De Gelderlander plaatste een uitgebreid artikel. Het weer zat niet altijd mee. Tijdens de voorbereidingen in de voorafgaande week werd het tropisch warm, maar daarop volgde een natte week met te Winterswijk ruim 80 mm regen op één dag. De volgende dag liep de neerslagsom op tot meer dan 120 mm.

Graafactie in de Media:
Kennislink (6 sep 2013)
De Gelderlander (7 sep 2013)
VARA Vroege Vogels - radio (8 sep 2013)
VARA Vroege Vogels - tv (10 sep 2013)
De Gelderlander (12 sep 2013)
Deposits (Engels - uitgave UKGE - issue 38 - 2014)

Facebook
Fossiel.net

Voor verzamelaars is een aantal richtlijnen opgesteld over het verwerken van het materiaal. Deze richtlijnen kunnen hier gedownload worden.

De lokatie ligt direct achter de boerderij van de familie Brethouwer te Miste. Omdat hij op een andere plek ligt dan voorgaande ontsluitingen bij Miste wordt deze lokatie aangeduid met Miste-3. De meeste ontsluitingen die de afgelopen 45 jaar zijn gemaakt lagen op het terrein van de heer Berenschot, ongeveer 400 meter noordoostelijk van de huidge lokatie. Die plek wordt aangeduid met Miste-1. Er is ook een keer gegraven op de lokatie Miste-2, die ongeveer 200 meter noordoostelijk van de huidige lokatie lag op het terrein van Brethouwer.


Drone opname met daarop aangegeven de benoemde Miste locaties. (Ewald Gartner/Ton Lindemann)

Bij het graven van de put is door Maarten van den Bosch een profielopname gemaakt. Maarten beschrijft het profiel als volgt: De bovenste 25 cm van het profiel is 'bouwvoor', bestaande uit verweerde keileem uit het Saalien. Daaronder volgt 50 cm onverweerde keileem. De bovenkant van Laag van Miste (Mioceen) ligt op 75 cm onder het maaiveld en de onderkant op ongeveer 4.25 meter. De basis is licht golvend (4.10 tot 4.40 meter diepte) en daaronder bevindt zich de klei van de Afzetting van Winterswijk (Oligoceen). Het fossielhoudende deel van de Laag van Miste loopt van 1.75 tot 4.25 meter onder maaiveld.

MISTE-DAG NATURALIS
Naar aanleiding van deze graafactie werd er op 9 februari 2014 een Miste publieksdag gehouden in Naturalis te Leiden. Op deze dag werden er diverse lezingen gegeven en konden vondsten worden gedetermi-neerd. Een verslag van deze goed bezochte dag is hier te bekijken.

Links: Film van de voorbereiding van de graafactie en van de deelnemers in actie. (7m28s)

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechts: Film met hoogtepunten van de 6 Drone-Miste vluchten tijdens de voorbereidingen en van enkele verzameldagen. (4m15s)